Monumente Neamț – Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, Piatra Neamț


ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Hrănită de luminata dorinţă a dascălilor şi a tinerelor vlăstare de a se împlini prin cunoaştere, şcoala pe care o numim azi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” fiinţează din 1885 şi se înfiinţează în 1910. De aici, adică de atunci, istoria ei izvorăşte neîncetat şi ostoieşte setea de învăţătură a şirului de generaţii pe care le-a crescut.

1938 – 1954: Denumirea instituţiei este Liceul teoretic de fete.

1954 – 1967: Instituţia se numeşte Şcoala medie de fete nr. 2, Şcoala medie mixtă nr. 2, Şcoala medie nr. 2. În accepţiunea legislaţiei în vigoare la vremea respectivă, şcoala medie era echivalentul actualelor licee teoretice.

1967 – 1970: Instituţia funcţionează sub denumirea de Liceul nr. 2 şi apoi Liceul de cultură generală nr. 2.

6 februarie 1970: Se acordă denumirea de Liceul “Calistrat Hogaş”, instituţia funcţionând numai cu clase de învăţământ teoretic.

Septembrie 1970 – iulie 1977: Liceul de cultură generală “Calistrat Hogaş”

12 iulie 1977 – 15 iunie 1982: Liceul de filologie – istorie “Calistrat Hogaş”

15 iunie 1982 – 17 ianuarie 1991: Liceul Industrial nr. 6, învăţământ de zi şi seral, cuprinzând şi câte o clasă de filologie-istorie, pentru fiecare an de studiu.

17 ianuarie 1991 – 15 septembrie 2004: Liceul funcţionează sub denumirea de Liceul Teoretic ”Calistrat Hogaş”, având clase cu profil real, respectiv, umanist, ale căror specializări si subspecializări sunt din cele mai diverse: matematică-fizică, chimie-biologie, fizică-chimie, filologie, limbi moderne, ştiinţe sociale, matematică-informatică, clase cu predare intensivă a unei limbi străine şi, respectiv, bilingve (engleză şi franceză). În paralel, funcţionează, câte o clasă de gimnaziu la fiecare nivel de studiu, cu predare intensivă a limbii engleze.

15 septembrie 2004 – prezent: Instituţia îşi schimbă denumirea din Liceul Teoretic „Calistrat Hogaş” în Colegiul Naţional ”Calistrat Hogaş”. Rămân valabile cele două profiluri, real şi umanist, cu reconfigurarea specializărilor astfel: matematică-informatică cu predarea intensivă a limbii engleze, matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, filologie, filologie – bilingv engleză, ştiinţe sociale cu predarea intensivă a limbii engleze. Se păstrează, în paralel cu nivelul liceal, câte o clasă de gimnaziu pe fiecare nivel de studiu, cu predare intensivă a limbii engleze.

2011: Colegiul Naţional “Calistrat Hogaş” aniversează centenarul existenţei sale.

mai 2012 – prezent: Colegiul Naţional “Calistrat Hogaş” primeşte titlul de Şcoală Europeană.

sursa monumenteneamt.ro

PUBLICITATE