Miercuri, 14 decembrie, proiectul „Muzeul din Şcoala Noastră”


Miercuri, 14 decembrie 2016, începând cu ora 17, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ va avea loc un eveniment cultural în cadrul programului Valorificarea Patrimoniului Muzeal şi Educaţie Muzeală, organizat de Consiliului Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Muzeul de Istorie Roman.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În prima parte a programului vor fi prezentate rezultatele obţinute în cadrul proiectului MUZEUL DIN ŞCOALA NOASTRĂ – ATELIER DE CREAŢIE ŞI EDUCAŢIE, coordonat de dr. Otilia Mircea.

Proiectul Muzeul din Şcoala Noastră – Atelier de Creaţie şi Educaţie a fost conceput ca o poveste, inspirată din trecut şi din prezent, care poate fi ascultată şi trăită în Muzeul de Istorie Roman, şi ca un joc care poate fi descoperit în şcoală. Povestea şi jocul au la bază obiecte din muzeu- pe care oamenii le-au folosit cu mulţi ani în urmă în diverse activităţi, precum şi munca specialiştilor din muzeu, ca arheologi sau restauratori, din ceea ce unii au descoperit în adâncurile pământului şi din ceea ce alţii au reparat în laboratorul muzeului.

În proiect au fost incluse vizite la muzeu şi ore de creaţie, astfel încât, în perioada 15 februarie – 10 iunie participanţii la proiect, dar şi publicul nespecialist, fidel sau ocazional, au putut descoperi din tainele muncii practicată de personalul de specialitate – ca arheolog, restaurator sau conservator, fiecare activitate fiind prezentată pas cu pas, de la aspectele de şantier, etapele de restaurare, la cele de expunere sau depozitare în muzeu în cadrul expoziţiei temporare Restaurarea şi Conservarea Pieselor de Patrimoniu.

Unul dintre obiectivele importante ale proiectului a urmărit dezvoltarea relaţiilor muzeu- şcoală prin implicarea copiilor în programe educative, care încep sub îndrumarea cadrului didactic, în unităţile de învăţământ, şi continuă în mediul familial.

Orele de creaţie, desfăşurate în şcoală, au fost concepute într-o manieră originală, implicarea copiilor fiind totală. Pentru această activitate au fost selectate vase din muzeu, de diferite forme şi dimensiuni, lucrate cu mâna sau la roată, de tipul căni, căniţe, castroane, fructiere, amfore, vase de provizii, vase borcan etc., care au fost prezentate prin proiecţii elevilor de gimnaziu şi sub formă de jocuri puzzle preşcolarilor şi elevilor din clasele primare, fiecare copil putând intra în rolul de restaurator.

În acest sens, prin orele de creaţie elevii au realizat lucrări deosebite care au fost prezentate în unităţile de învăţământ, în Muzeul de Istorie din Roman şi în cadrul EUROINVENT – Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării.

În partea a doua a programului va avea loc o donaţie de carte pentru bibliotecile şcolilor participante la proiect, respectiv volumul cu rezultatele proiectului MUZEUL DIN ŞCOALA NOASTRĂ – ATELIER DE CREAŢIE ŞI EDUCAŢIE, autor Otilia Mircea, Editura Muşatinia. Din Piatra Neamţ au participat cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar de la Colegiul Tehnologic Spiru Haret, Şcoala Gimnazială Nr. 2, Şcoala Gimnazială Nr. 3, Şcoala Gimnazială Nicu Albu

În ultima parte a programului va fi prezentată oferta educaţională MUZEE ŞI ŞCOLI propusă de Muzeul de Istorie din Roman, unităţilor de învăţământ, începând cu 10 ianuarie 2017. Noul proiect se va derula între 2017 -2021 şi are ca obiective: promovarea patrimoniului muzeal în context naţional; prezentarea activităţilor desfăşurate de specialişti în muzee; dezvoltarea compartimentului de voluntari prin implicarea elevilor de gimnaziu înscrişi în cluburile/cercurile de istorie şi implicarea elevilor de liceu în activităţi practice, astfel încât la sfârşitul stagiului de voluntariat aceştia să aibă o experinţă utilă din domeniul muzeal.

D.M.B.
PUBLICITATE