Lovitură pentru fumători! Mai multe sortimente de țigări dispar de pe piață


Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi (3 noiembrie), Legea care interzice comercializarea ţigărilor cu arome, la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial urmând să fie interzise produsele din tutun cu arome, iar cele mentolate vor dispărea de pe piaţă până în 2019.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Preşedintele a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Legea a fost adoptată în 18 octombrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Potrivit noului proiect de lege, vor dispărea de pe piaţă produsele din tutun aromate, mai specific, ţigările care au capsule aromate în filtru. De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de ţigări conform noilor reguli, iar ţigările mentolate, care sunt preferate în special de femei, vor mai putea fi comercializate până în 2019. Legea prevede şi schimbarea aspectului pachetului de ţigări. Acesta va avea o imagine grafică pe 65% din suprafaţa pachetului, aceste imagini vor fi pe ambele feţe, ca să nu mai fie posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. De asemenea, aceste imagini trebuie schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în aşa fel încât oamenii să nu se mai obişnuiască cu imaginile şi să fie surprinşi de alte imagini.

„Produsele cu aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii UE reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse vor fi interzise din 20 mai 2020. De asemenea, va fi interzisă punerea pe piaţă a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi speciali, precum vitamine, cafeină, taurină şi creează astfel impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru aceasta, dar şi a celor care conţin arome în capsule, filtru sau în alte caracteristici tehnice”, preciza guvernul, în calitate de iniţiator al proiectului.

D.M.B.
PUBLICITATE