Jandarmii nemțeni au sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române


Astăzi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ a sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române, activitate la care au participat Prefect judetului Neamt, Doamna Niculina Dobrilă, Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, doamna Arcan Emilia, Viceprimarul Municipiului Piatra Neamţ, domnul Vasile Popescu, Inspectorul Şef al Inspectoratului de Poliţie Neamţ, Comisar şef de Poliţie Paul Tablan,  Inspectorul şef al Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” Neamţ, Colonel Ioan Niţică, şi alţi şefi sau comandanţi ai instituţiilor colaboratoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cu această ocazie cei prezenţi au transmis gândurile bune din partea instituţiilor pe care le reprezintă.

Ca recompensă pentru activitatea prestată au fost avansaţi înaintea împlinirii stagiului minim în grad:

  • în gradul de plutonier adjutant şef – plutonier major Ciorbea Vasile
  • în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Diaconu Dorel
  • în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Elisei George Daniel
  • în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Filipescu Mihail
  • în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Pascăl Vasile

În anul ce-a trecut, de la ultima aniversare a Jandarmeriei Române, unul dintre colegii noştri s-a evidenţiat prin modul în care a înţeles să-şi facă datoria, atât în ţară, cât mai ales în misiunea internaţională pentru care a fost selectat.

Vorbim aici de plutonierul adjutant Petru Solomon, ce a făcut parte din cei 32 de jandarmi români care au organizat şi executat misiuni şi au contribuit la pregătirea cadrelor de poliţie afgană alături de militari americani, polonezi, finlandezi, etc. în perioada 21 ianuarie – 28 decembrie anul trecut, în Kabul – Afganistan.

Astfel, pentru modul exemplar de executare a serviciului şi pentru rezultatele obţinute, partenerii americani i-au acordat calificativul ,,excepţional” şi medalia ,,Army Commendation For Merit”, iar preşedintele Poloniei i-a conferit medalia “Steaua Afganistanului”.

De asemenea, militarul a fost avansat înainte de termen la gradul următor cu ocazia zilei de 1 decembrie.

Astăzi prin ordinul Inspectorului General Al JANDARMERIEI ROMÂNE a fost recompensat cu DISTINCŢIA DE SERVICIU PENTRU ÎNDEPLINIREA ÎN CONDIŢII DEOSEBITE A MISIUNILOR ÎNCREDINŢATE.

Începând cu ziua de luni 4 aprilie doi dintre colegii noştri Colonelul Mircea Dan TRIFAN, primul adjunct al Inspectorului Şef şi Plutonierul adjutant şef Manea Romeo, subofiţer criminalist vor pune punct carierei militare şi vor trece în rezervă cu drept de pensie.

Sărbătorim astăzi 166 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, prilej de sărbătoare atât pentru cei care îmbracă uniforma albastră, cât şi pentru colaboratorii şi partenerii noştii.

Instituţie de bază a statului, componentă principală a sistemului de siguranţă şi ordine internă, a celui de apărare, continuatori ai curtenilor şi dorobanţilor, jandarmii sărbătoresc la 3 aprilie momentul apariţiei sale în cadrul societăţii româneşti.

Jandarmeria îşi începe activitatea la nivelul Judeţului Neamţ începând cu anul 1893, fiind organizate cu această ocazie Compania de Jandarmi Neamţ, o Secţie de jandarmi pe lângă Subprefectura Judeţului Neamţ şi câte una în marea majoritate a comunelor rurale. Zona Municipiului Roman, pe atunci Judeţ de sine stătător, avea o structură organizatorică asemănătoare Judeţului Neamţ.

Legiuitorii au atribuit Jandarmeriei sarcini de poliţie administrativ-preventivă şi de natură judiciară. Acesteia îi reveneau obligaţiile să efectueze cercetări şi anchete, să urmărească şi , după caz, să aresteze pe cei ce încălcau legile, să-şi aducă sprijinul pentru aplicarea legilor la încasarea impozitelor, executarea hotărârilor judecătoreşti. Activitatea acestora  se concretiza prin: procese verbale se anchetă, percheziţii domiciliare, aplicarea amenzilor, planuri şi schiţe cu zone de responsabilitate, planuri de urmărit şi activitate, note informative, situaţii statistice privind străinii, membrii organizaţiilor care îşi desfăşurau activitatea în zona de responsabilitate.

Jandarmeria şi-a continuat activitatea ca organ de ordine reorganizându-se şi evoluând odată cu trecerea timpului, participând cu forte şi mijloace la războiul de independenţă din 1877, războiul balcanic din 1913, contribuind la apărarea şi consolidarea Marii Uniri din 1 decembrie 1918.

Instituţia Jandarmeriei se prezintă astăzi ca o forţă de ordine publică cu structură militară, sigură, credibilă şi stabilă , echidistantă politic, aflată numai în slujba legii, constituind o importantă resursă în gestionarea eventualelor crize care pot aduce atingere valorilor supreme ale tarii.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ a participat şi participă la toate evenimentele majore care au avut loc în zona de responsabilitate şi contribuie cu forţa şi capacitatea de acţiune pe care le are la buna desfăşurare a vieţii social economice.

Putem aprecia ca experienţa acumulată în urma îndeplinirii unor misiuni diverse în plan intern şi internaţional , parteneriatul cu societatea civilă, profesionalizarea structurilor mobile şi managementul modern proiectează Jandarmeria Româna ca factor fundamental de stabilitate a societăţii româneşti , prin îmbinarea armonioasa a elementelor de tradiţie cu cele moderne, permanent sub deviza LEX ET ORDO.

PUBLICITATE