ITM Neamț – Acţiune de control privind expunerea lucrătorilor la agenți chimici la locul de muncă


Începând cu luna iunie până în luna noiembrie 2016 I.T.M. Neamt a desfăşurat – Acţiunea nr. 11 din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii pe anul 2016 „Acţiune de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la expunerea lucratorilor la agenti chimici la locul de munca (regulamentele REACH si CLP)”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Obiective generale au fost:

  • Prevenirea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale generate de expunerea lucratorilor la agenti chimici periculosi;
  • Monitorizarea punerii in aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor expusi la agenti chimici periculosi (directiva agenti chimici, directiva agenti cancerigeni si mutageni si Regulamentul nr. 1907/2006 – REACH);
  • Centralizarea datelor in vederea analizei eficientei controalelor si elaborarii rapoartelor nationale privind punerea in aplicare a directivelor / regulamentelor europene specifice.

Acţiunea s-a desfasurat în 2 etape:

  • Prima etapă s-a desfășurat în luna iunie şi a constat în informarea partenerilor sociali din județ cu activitati ce presupun expunerea lucratorilor la agenti chimici periculosi privind modul de derulare a acțiunii și tematica abordată. În data de 28.06.2016 s-a organizat o întâlnire la care au fost invitaţi angajatorii care au urmatoarele domenii de activitate: asistenta spitaliceasca, comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi, gazosi si a produselor derivate, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea hartiei, fabricarea mobilei, întâlnire la care au participat lucrători desemnaţi, angajatori, conducători de unităţi, reprezentanţi ai lucrătorilor, alţii, in total 20 persoane.

În cadrul acţiunilor de informare a partenerilor sociali s-a prezentat materialul privind modul de derulare a acţiunii şi tematica abordată precum şi cele mai bune soluţii pentru respectarea cerinţelor minime privind securitatea şi sănătatea în muncă.

  • A doua etapă s-a desfăşurat în perioada iulie – noiembrie 2016, efectuându-se un număr de 12 acţiuni de control la tot atâţia angajatori care au locuri de muncă ce presupun expunerea lucratorilor la agenti chimici periculosi.

În urma controalelor s-au constatat un număr de 14 neconformităţi fiind dispuse tot atâtea măsuri de remediere a neconformităţilor constatate, totodată fiind aplicate un număr de 14 sancţiuni contravenţionale, respectiv 14 avertismente.

Cele mai importante deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost:

  • lipsa unei instruiri adecvate a lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca privind purtarea echipamentului individual de protectie;
  • echipamentul individual de protectie din dotare nu este conform specificatiilor din fisele cu date de securitate care insotesc produsele chimice;
  • lipsa supravegherii corespunzatoare a starii de sanatate a lucratorilor expusi la agenti chimici;
  • organizarea necorespunzatoare a activitatii de prevenire şi protecţie din cadrul unităţii;
  • lipsa unui inventar complet a substantelor si preparatelor chimice periculoase detinute;
  • netransmiterea listei substantelor si preparatelor chimice periculoase detinute cu precizarea categoriei din care fac parte, la I.T.M Neamt.
D.M.B.
PUBLICITATE