IPJ Neamț – Autocamion și 15 mc de lemn, confiscate de polițiști


În dimineața zilei de 04.01.2016, poliţiştii Postului de Poliţie Tarcău, au fost sesizaţi cu privire la faptul că un autocamion transportă pe traseul Ardeluta-Tarcău material lemnos, existând neconcordanţe între datele reale și cele existente în aplicaţia „I Wood Tracking”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ca urmare a aspectelor sesizate, polițiștii au identificat autocamionul în cauză într-un depozit de buşteni din Tarcău şi au legitimat conducătorul auto, un bărbat de 59 de ani, din Bacău. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit ca materialul lemnos, 15,79 m.c. de lemn rotund răşinoase, a fost transportat din altă locaţie față de cea generată în aplicaţia informatică. Fapt pentru care conducătorul auto a fost sancţionat contravențional cu amendă în valoare de 3000 lei conform art. 19 alin. 2 lit. d) din Legea 171/1991 Rep., iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii de 15,79 m.c. lemn lucru răşinoase, respectiv  5337,02 de lei.
Totodată a fost indisponibilizat autovehiculul folosit la săvârșirea contravenției de transport ilegal de material lemnos. – se arată într-un comunicat al IPJ Neamț

Reamintim faptul că, la nivel național, în perioada 21.11-29.12.2016 a fost desfășurat planul de măsuri pe linia combaterii tăierilor ilegale de pomi de Crăciun și de material lemnos.

Astfel, la nivel județean, 73 de acțiuni au fost coordonate de Serviciul de Ordine Publică, din cadrul IPJ Neamț, fiind confiscați 299 de pomi de Crăciun şi peste 150,84 mc. de material lemnos.

Echipele de control au instituit, pe drumurile publice şi forestiere filtre, acţionând, de asemenea, şi în zonele împădurite cu răşinoase, în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri special amenajate pentru comercializarea pomilor de Crăciun.

În urma acţiunilor pentru combaterea activităţilor ilegale din acest domeniu, poliţiştii au constatat 76 de infracţiuni, dintre care 40 prevăzute de Codul Silvic şi au aplicat 428 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 169401 de lei.

Ca măsură complementară, poliţiştii au confiscat material lemnos, în valoare de circa 43249 de lei și pomi de Crăciun, tăiaţi ilegal din fondul forestier naţional, în valoare de 8675 de lei.

    La activităţi au participat, alături de poliţişti, specialiştii Direcțiilor Silvice.

D.M.B.
PUBLICITATE