In Neamt, fonduri europene de 300.000 de euro pentru modernizarea unei ferme de porci

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o ferma zootehnica din comuna Girov, judetul Neamt, a reusit sa isi modernizeze exploatatia prin achizitionarea unor echipamente si utilaje speciale, implementand astfel un proiect in valoare totala de 700.000 de euro.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, din cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, SC CGC AGRIA SRL, a implementat acest proiect in valoare totala de 698.656 de euro in perioada 2009-2011, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 292.970 de euro, conform datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR).

Compania a inceput dezvoltarea fermei prin accesarea fondurilor europene inca din perioada de preaderare a Romaniei la UE, prin accesarea fondurilor SAPARD pentru modernizarea a 2 hale pentru cresterea suinelor de rasa pentru carne, achizitionand o matca de 625 capete de scrofite Marele Alb. Afacerea a prosperat, iar in anul 2008 administratorul companiei a aplicat pentru un nou proiect de investitii in cadrul programului FEADR pentru modernizarea sectorului vegetal al fermei ce asigura sursa de hrana a animalelor.

Astfel, prin fondurile europene au putut fi achizitionate o instalatie de erbicidat, un tractor cu disc, o combina dotata cu carucior transportor si echipament de recoltat porumbul precum si un sistem de monitorizare video, o instalatie de separare a dejectiilor animale, precum si o linie dozat si insacuit cereale.

Obiectivul principal al investitiilor a fost cresterea competitivitatii organizatiei prin modernizarea bazei de productie, respectiv a parcului de echipamente si utilaje ce se utilizeaza in sectorul vegetal al fermei precum si imbunatatirea conditiilor de mediu la nivelul fermei.

Ansamblul de constructii si utilaje detinut de societate permite in prezent mecanizarea, automatizarea si electrificarea tuturor lucrarilor zootehnice, incepand de la transportul, pregatirea si servirea hranei, adaparea, evacuarea dejectiilor, pana la asigurarea automata a conditiilor de microclimat (temperatura, umiditate, ventilatie. In felul acesta se asigura un control riguros pe tot lantul de productie, incepand cu hrana animalelor, conditiile de igiena si sanatate, ingrijirea si bunastatea animalelor, ceea ce permite un management integrat al fermei si mai ales al productiei ce se realizeaza la nivelul acesteia. Totodata prin acest proiect s-au creat 4 noi locuri de munca la nivelul fermei.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

 

sursa stiriagricole

PUBLICITATE