Finanțe Neamț – Timbrul de mediu va fi eliminat de la 1 februarie 2017


„Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ, informează că în Monitorul Oficial nr. 15/06.01.2017 a fost publicată Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, potrivit căreia începând cu data de 01.02.2017 se abrogă O.U.G. nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.37/ 2014, cu modificările şi completările ulterioare.” – se arată într-un comunicat al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Timbrul de Mediu, taxa auto pe care posesorii de maşini noi sau second-hand erau obligaţi să o plătească în momentul înmatriculării şi care a trecut printr-o serie de modificări şi redenumiri din 2007, a fost eliminată oficial.

Taxa face parte dintr-un pachet de 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de Parlamentul României încă de la sfârşitul lunii octombrie. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii, însă Parlamentul a respins cererea, iar preşedintele a fost obligat să o promulge.

Timbrul de mediu fusese deja declarat ilegal de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la jumătatea lunii iunie 2016, la fel ca şi toate celelalte forme ale taxei auto, iar statul român urma să stabilească modalitatea prin care va restitui banii. Anterior, autorităţile anunţaseră că timbrul de mediu va fi înlocuit cu o alta taxa auto, una dintre variante fiind includerea acesteia în preţul carburanţilor.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule (APIA) a susţinut recent că eliminarea timbrului de mediu va conduce la o scădere cu 30% a vânzărilor de maşini noi, în condiţiile în care piaţa second-hand este oricum semnificativ mai mare. De altfel, în primele 11 luni ale anului, în România s-au înmatriculat 85.588 de maşini noi şi 276.347 de maşini second-hand. În plus, spune APIA, scăderea prevăzută a vânzărilor de maşini noi va fi dublată de eliminarea unor locuri de muncă din această industrie. – notează Agerpres

D.M.B.
PUBLICITATE