Evoluția speciei umane ilustrată. Expoziție la Muzeul de Istorie Piatra Neamț

Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ şi Asociaţia Secular–Umanistă din România împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltare Intelectuală şi Personală vă invită să descoperiţi chipul hominidelor vizitând o amplă expoziţie intitulată “Evoluția speciei umane ilustrată prin portrete și fosile”, realizată de către artistul plastic, pasionat paleoantropolog, Eduard Constantin Olaru. Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente ce vor avea loc în perioada 2-3 octombrie, cu ocazia Zilelor Științei la Piatra Neamț.afis expozitie muzeu

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Expoziţia va fi organizată în sala principală a muzeului şi poate fi vizitată în intervalul 2 octombrie – 15 noiembrie 2015. Vernisajul expoziției va avea loc la data de 3 octombrie, la ora 15:00, în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ. Cu ocazia inaugurării la Piatra Neamţ, vom organiza şi conferinţa „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane” la care vom avea ca invitaţi profesori şi cercetători. Intrarea este liberă.

Având în vedere lipsa informării publicului larg din România cu privire la teoria evoluţiei în general şi a omului în special, necesitatea unei astfel de expoziţii este reală. Informaţiile trunchiate dezinformează adesea oamenii şi îi induc în eroare. Din nefericire, în acest context nefavorabil, subiectul devine din ce în ce mai obscur în spaţiul cultural românesc. De aceea, ne bucurăm că putem prezenta și publicului din Piatra Neamț o expoziția care deja a atras mulți vizitatori la Iaşi, Cluj şi Bucureşti.” a declarat Patricia Fechet, coordonatoarea evenimentului.

Expoziţia prezintă o tematică neabordată încă în România – evoluţia speciei umane. Aceasta cuprinde studii anatomice faciale prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de criminalistică în reconstrucţia chipului. Pornind de la imaginea craniilor fosile descoperite şi principiile anatomiei comparate, fizionomia hominizilor a fost recompusă într-un mod cât mai realist.

Deşi expoziţia are un caracter preponderent ştiinţific, compoziţiile reprezentând scene din viaţa acestor fiinţe demult dispărute îi oferă privitorului o imagine mult mai amănunţită asupra acelei lumi decât informaţia rece, ştiinţifică. Îmbinarea între text şi imagine se doreşte a fi echilibrată, intenţia fiind aceea de a oferi publicului informaţiile de bază cu privire la acest domeniu vast şi plin de vitalitate.

Artistul plastic Eduard C. Olaru a creat această expoziţie sub expertiza domnului Prof. Dr. Gheorghe Mustaţă de la Universitatea „Alexadru Ioan Cuza” din Iaşi, din dorința de a promova teoria evoluţiei în rândul publicului român. Eduard Olaru este absolvent al Facultăţii de Arte plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, şi absolvent al studiilor masterale ale aceleiaşi facultăţi.

 

Programul Zilelor Ştiinţei – Piatra Neamţ 2015 – Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ

 

Vineri, 2 octombrie

  • 15:00 – Deschiderea evenimentului
  • 15:10 – Vernisajul expoziţiei „Evoluţia speciei umane – ilustrată prin portrete şi fosile”

Și

Conferinţa „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane”

               Invitaţi:

Eduard Constantin Olaru – artist plastic, Prof. univ. dr. Gheorghe Mustaţă, Facultatea de Biologie, Univ. „Alexandru I. Cuza”, Iaşi , Constantin Preoteasa –  cercetător ştiinţific la Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni

  • 16:45 –  Prezentare de carte de ştiinţă:

„De ce e Darwin important” (Michael Shermer), prezentare de Ana Maria Jurma

„De la bacterii la om. Evoluţia lumii vii” (Ernst Mayr), prezentare de Cezar Ivănescu

  • 17:45 – Vizită la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

 

Sâmbătă, 3 octombrie

  • 10:00 – Prezentare de carte de ştiinţă:

„O curiozitate fără margini” (Richard Dawkins), prezentare de Giani Buriană

  • 10:15 – „Care este rolul chimiei în dezvoltarea simţurilor noastre?”,

prof. dr. Inginer chimist Horaţiu Ştefănoiu

  • 11:10 – „Călătorie la marginea Universului”, Remus Cotunoaea, student la Facultatea de

Geografie, Univ. „Alexandru I. Cuza”, Iaşi

  • 12:00 – Prezentarea expoziţiei „Cum a apărut şi cum evoluează Universul”, realizat în

cadrul concursului „Nicolaus Copernic” de Colegiul Naţional de  Informatică, prof.

coord. dna Diana Bejan

  • 12:30 – „Cum funcţioneză Soarele”, Bogdan Ghiorghiu, student la Facultatea de Fizică,

Univ. „Alexandru  I. Cuza”, Iaşi

  • 13:30 – „Ce instrument ne oferă Geografia pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii? ”,

Oana Ailincăi, student la Facultatea de Geografie şi Geologie, UAIC, Iaşi

  • 14: 45 – Premii cărţi de ştiinţă
  • 15:00 – Închiderea evenimentului

 

INTRAREA  ESTE  LIBERĂ!

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați:

Patricia Fechet

Coordonator Zilele Științei Piatra Neamț

email: [email protected]

telefon: 0758.092.460

muzeu

PUBLICITATE