Dezastru pentru fumători! Președintele a promulgat legea. Vezi de când și unde nu se mai fumează


Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 29 ianuarie, legea care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 29 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Aceasta a fost initțată de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect. Cristea a spus că nu a făcut altceva decât sa preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea și să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene.

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaţilor, în decembrie 2015, fumatul este interzis în România în „orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Astfel, nu se va mai putea fuma în birouri, pe coridoare, în cafenele, baruri sau cluburi. Excepție fac penitenciarele de maximă siguranță și aeroporturile internaționale – în zona de tranzit, unde pot fi amenajate spații speciale pentru fumat.

Sancțiunile pentru nerespectarea legii sunt mari: de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 5.000 de lei până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice.

PUBLICITATE