Dezastru într-un centru de bătrâni din Roman. A căzut tavanul peste ei


Dezastru în această dimineață la un Centru de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Handicap din municipiul Roman. În această noapte, în jurul orei 3:15, pompierii nemțeni au fost alertați despre faptul că un tavan s-a prabușit peste pacienți într-unul din saloane.
În cameră se aflau 8 persoane vârstnice cu handicap, femei, dintre care 6 au fost transportate la Spitalul Municipal Roman (2 în stare mai gravă iar 4 cu răni ușoare).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Clădirea este monument istoric, „Casa sameșului Iancu Teodoru”,construită în anul 1850, iar acum centrul aparține DGASPC Neamț și sunt internați, în total, 50 de pacienți, toți persoane vârstnice cu handicap.

„Astăzi la ora 3 și 16 minute, am fost solicitați prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 pentru evacuarea unei persoane surprinse sub dărâmături la Centru de Îngrijire și Asistență pentru Persoane cu Handicap din municipiul Roman.

Ne-am deplasat la locul intervenției cu o autospecială descarcerări  grele, o autospecială stingere cu apă și spumă și ambulanța smurd iar în momentul sosirii la locul solicitării s-a constatat că în interiorul imobilului, într-o cameră, s-a prăbușit parțial tavanul.

În acea cameră o persoană era surprinsă sub dărâmături. S-a acționat pentru evacuarea acesteia și ulterior a fost preluată de o ambulanță din cadrul SAJ. În urma evenimentului au rezultat un număr de 6 persoane care au suferit diferite contuzii sau politraumatisme și atacuri de panică. Toate cele 6 persoane au fost preluate de ambulanțele SMURD și transportate la Spitalul din Roman.

Ca măsură suplimentară s-a luat decizia evacuării persoanelor cazate într-un dormitor alăturat, fiind mutate într-o altă cameră.” – a declarat Luca Constantin, din cadrul detașamentului de pompieri Roman.

Conform DGASPC Neamț – „În ziua de 3 noiembrie 2016 în Centrul de Îngrijire și Asistență Roman (CIA) din strada Veronica Micle, nr. 21, a avut loc un incident. Într-un salon unde sunt cazate femei, beneficiare ale centrului, persoane cu handicap parțial imobilizate la pat, s-a prăbușit o parte din tavan. Evenimentul a avut loc la ora 3.15, asistenta medicală de gardă sunând la 112. Personalul centrului a trecut imediat la evacuarea persoanelor afectate, acordându-le primul ajutor până la sosirea echipajelor de urgență.

Au fost transportate la spital 6 persoane, două fiind diagnosticate cu contuzii ușoare iar celelalte 4 cu atacuri de panică. Beneficiarii din dormitorul alăturat au fost evacuați ulterior, pe holuri, pentru a preveni consecințele unui eveniment similar.

Din primele verificări, cauza prăbușirii unei părți de tavan dintr-un salon ar fi fost cedarea grinzilor de susținere din laterale motivat de infiltrațiile de apă produse de-a lungul timpului. Nu a mai existat nici un alt incident similar în acest centru de-a lungul timpului. Conducerea DGASPC Neamț a mers la Spitalul Roman pentru a se interesa de soarta pacienților și se află în acest moment la CIA Roman în vederea stabilirii exacte a împrejurărilor în care s-a produs incidentul și pentru găsirea celei mai bune soluții astfel încât beneficiarii să fie în afara pericolului.

Centrul are 50 de beneficiari, persoane cu dizabilități. Clădirea în care funcționează este una veche, construită în anul 1850, catalogată drept monument istoric.

CIA Roman a fost preluat în structura DGASPC Neamț de la 1 octombrie 2016, cu păstrarea personalității juridice. Anterior acestei date, Centrul a aparținut Consiliului Județean Neamț.”

D.M.B.
PUBLICITATE