Despre pârtia de schi de la Piatra-Neamț și soluții pentru perioada următoare


Pentru a putea funcționa, o pârtie trebuie să îndeplinească cel puțin două condiții: de siguranță (pentru schiori) și de rentabilitate (pentru administrator). Pentru siguranță, normativele prevad un strat inițial minim de 30 cm zăpadă naturală, care se bătătorește și nivelează cu ratracul și peste care se poate interveni cu zăpada artificială. Până acum nici anul trecut și nici iarna aceasta nu s-a îndeplinit această condiție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Am avut zilele trecute ninsori în Piatra-Neamț dar zăpada care a căzut nu este suficientă pentru a deschide pârtia și e nevoie de intervenția tunurilor pentru a creea încă 15 cm de zăpadă artificială, lucru care generează costuri destul de mari. Mai mult decât atât, acele tunuri trebuie deplasate cu ratracul iar dacă se intră pe un strat mai mic de 30 cm de zăpadă se distruge stratul suport.” a spus primarul Dragoș Chitic

În funcție de grosimea și consistența stratului de zăpadă naturală existente pe partia Cozla, se va decide pornirea pârtiei la momentul oportun. Pentru a fi rentabilă, o pârtie ar trebui exploatată măcar 3 luni dintr-un an, condiție care, în ultimii ani, a fost departe de a fi îndeplinită (acum 3 ani s-a schiat 6 săptămâni, în urmă cu doi ani doar trei, iar anul trecut niciuna). Pe 12 ianuarie, societatea Perla Invest a comunicat primăriei că stratul de zăpadă pe pârtie este de maxim 15 cm, dar pe alocuri este și sub 10 cm, ceea ce face imposibilă nivelarea cu ratracul.

„Noi ne-am dori deschiderea pârtiei de schi și o demonstrație a acestei afirmații stă în investițiile pe care le-am făcut la sfârșitul toamnei: am montat plasele de protecție, balizele și indicatoarele, am verificat tunurile de zapadă, am realizat un punct de prim ajutor la baza pârtiei și am realizat revizia telescaunului.” – a mai declarat Dragoș Chitic.

La întâlnirile cu reprezentanții categoriilor socio-profesionale, în vederea stabilirii bugetului, primarul a avut consultări și cu iubitorii de schi și activități/sporturi montane unde au fost prezenți doi profesori de schi, alpinistul pietrean Ticul Lăcătușu și alte persoane interesate de aceste sporturi.

Primarul Dragoș Chitic: „S-au găsit câteva soluții pentru perioada următoare. Ticu Lăcătușu a spus că poate iniția discuții cu parteneri externi interesați să vină să investească la Piatra-Neamț, ceea ce ar fi foarte interesant pentru că văd funcționarea acestei pârtii la un pachet sezon iarnă-vară și atunci această parte de rentabilitate s-ar rezolva. Totodată s-a venit cu ideea la o investiție cu lăncii pentru producerea zăpezii artificiale, care se montează într-un loc fix și se pare că sunt mult mai economice din acest punct de vedere. O altă propunere ar fi ca, după o dicuție cu cei de la Consiliul Județean, Salvamont să asigure servicii și pentru pârtia din Piatra-Neamț

D.M.B.
PUBLICITATE