Cum era școala în Neamț la 1900. Caiet de lucrări pentru clasele primare


La începutul secolului XX, educaţia era gratuită şi obligatorie până la primele patru clase. Existau foarte puține cadre didactice (media a fost de 82 de studenți la un profesor în 1908-09, în zonele rurale, și 56 în mediul urban), precum și ratele de abandon, chiar și în primii patru ani de școlarizare obligatorie au fost foarte mari (până la 30 % în 1910/11). Alfabetizarea, în special în zonele rurale, a fost extrem de scăzută, fiind estimată la aproximativ 25-30% pentru mediul rural, de sex masculin și în jur de 80-85% pentru zona urbană, de sex masculin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În anul școlar 1900-1901, în România erau în total 282.225 de elevi.

Sfîrşitul secolului XIX promovează nu numai citirea corectă, ci şi artistică, folosind ritmul şi intonaţia potrivite cu tâlcul cuvintelor. Mai mult, caligrafia era o artă, iar gramatica trebuia respectată cu sfinţenie.

În anul 1900 existau caiete speciale de lucrări la diferite materii, la clasele primare. Un astfel de caiet costa 90 de bani, și avea chiar instrucțiunile metodologice (atât pentru elevi cât și pentru profesori) dar și modele de scriere caligrafică. Materiile pentru care se făceau lucrările speciale, în clasele a III-a și a IV-a, ale anului școlar 1900-1901 erau: Istorie, Științe „Fisico-Naturale”, Geografie, Religie, Aritmetică, Gramatică, Caligrafie, Compunere și Desen.

Caiet special de lucrări lunare, clasa a III-a și a IV-a, anul școlar 1900-1901, Școala Nr.1, sat Broșteni, comuna Bahna, județul Neamț

Istorie

Științe „Fisico-Naturale”

Geografie

Religie

Aritmetică

Gramatică

Caligrafie

Compunere

Desen

Dan Mihail B.

 

PUBLICITATE