Cum să te pregătești pentru primul tău antrenament cu SUP? Ce trebuie să ști și ce accesorii să-ți iei?

Paddling-ul sau sportul SUP, al cărui nume vine de la stand up paddle datorită faptului că se stă în picioare pe o placă cu vâsle, este o activitate relativ nouă pentru români. Dar asta nu o face mai puțin distractivă, aşa că azi vom vorbi despre câteva lucruri de început.

Câteva informații generale despre acest sport

În general, placa de SUP are cam trei metri lungime și între 75 și 80 centimetri lățime, cu cele de 80 sau mai mult rezervate pentru persoanele puțin mai greuțe, astfel încât să le ofere stabilitate. Bineînțeles, dimensiunile variază dar nu foarte mult și majoritatea celor care practică acest sport dispun de una sau două plăci.

Vâsla ar trebui să aibă între 15 și 20 de centimetri deasupra capului ca să fie lungimea potrivită, iar paleta e mai bine să fie mai mică decât mai mare, pentru că dacă e prea mare te poți răni, însă dacă e prea mică cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla este să nu avansezi destul de repede – lucru care nu e foarte grav pentru primul antrenament și perioada de început. Vâslele vin în general în una, două sau trei piese iar alegerea oricărei variante depinde doar de confortul pe care îl cauți în timpul transportului și la depozitare.

Despre lucrurile esențiale

Pe lângă placa a cărei prezență este evident obligatorie, următorul lucru de care nu ar trebui să te lipsești este lesa pentru picior, mai ales la început, ca să nu pierzi placa atunci când cazi de pe ea. Dacă începi experiența de SUP în ape cu mai multă vegetație, recomandăm o lesă cu deschidere rapidă ca să nu apară probleme la înnot în cazul în care placa se blochează printre plantele din jur. Există o plajă largă de accesorii pentru SUP în magazinul Sportano iar printre ele vei găsi cu siguranță și lesa potrivită.

Accesoriile pentru plutire – vestă sau centură de siguranță gonflabilă, sunt indicate dar folosirea lor depinde de experiența pe care o ai la înnot și de adâncimea apei în care începi acest sport. Totuși, te încurajăm să-ți procuri în special o centură gonflabilă, pentru că îți oferă atât siguranță cât și libertatea de care ai nevoie pentru a te bucura pe deplin de experiență.

Detalii facultative

Îmbrăcămintea este mai degrabă facultativă pe placă, în limita bunului-simț și a condițiilor climaterice. Cele mai populare opțiuni sunt costumul fullbody, colanții de neopren și bluza sau tricoul pentru apă. Costume Billabong găsești tot la noi pe site, însă cel mai bine înainte de a-ți procura unul este să discuți cu instructorul tău sau să evaluezi bine caracteristicile locului în care vei face SUP.

Cât despre încălțăminte, preferabil fără ea, eventual cu o pereche de papuci de apă sau cu șlapi, însă ideal este să nu ai nimic în picioare pentru a avea un echilibru cât mai bun pe placă. Aripioara e suficientă una și de cele mai multe ori o primești atunci când îți cumperi placa, deși există plăci cu trei sau mai multe aripioare dar acestea sunt în general pentru profesioniși și pentru ape mai turbulente.

PUBLICITATE
SURSĂSponsored Article