Cercetătorii Academiei Române au stabilit cu câți lei poate supraviețui un pensionar


Un raport al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (institut care face parte din rețeaua de cercetare a Academiei Române), prezentat de Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice prezintă minimul de trai decent şi minimul de subzistenţă pentru un pensionar singur (peste 60 de ani), în 2015.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Termenii de „minimul de trai decent” și „minimul de subzistență” se definesc astfel:

  • Minimul corespunzător unui nivel de trai decent se caracterizează, în cazul unei familii de pensionari, ca fiind necesarul de resurse pentru consumul curent (alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente, întreţinerea locuinţei, servicii), la care se adaugă cheltuielile necesare pentru educaţie şi cultură.
  • Minimul de subzistenţă, inferior minimului de trai decent, NU mai cuprinde cheltuielile de informare, cultură şi transport, obiectele de mobilier, dotarea locuinţei cu aparatură casnică şi electrocasnică, precum şi o parte din garderoba personală. Minimul de subzistenţă se limitează numai la aspectele legate de supravieţuirea unei persoane fiind inferior minimului decent de trai, tocmai prin elementele de dezvoltare şi afirmare socială.

Astfel, cercetătorii de la ICCV au ajuns la concluzia că: 

  • În mediul URBAN, un pensionar singur poate trăi, DECENT, cu un minim de 703 lei, cheltuind 299 lei pentru produse alimentare, 119 lei pe produse nealimentare și 285 lei pentru servicii.
  • În mediul RURAL, un pensionar singur poate trăi, DECENT, cu un minim de 671 lei, cheltuind 426 lei pentru produse alimentare, 89 lei pe produse nealimentare și 156 lei pentru servicii.
  • În mediul URBAN, un pensionar singur poate SUPRAVIEȚUI, cu un minim de 563 lei, cheltuind 298 lei pentru produse alimentare, 45 lei pe produse nealimentare și 220 lei pentru servicii.
  • În mediul RURAL, un pensionar singur poate SUPRAVIEȚUI, cu un minim de 519 lei, cheltuind 382 lei pentru produse alimentare, 43 lei pe produse nealimentare și 94 lei pentru servicii.

 

ascaa

PUBLICITATE