Ceainaria TEAZ din Piatra Neamt prezinta proiectiile filmelor documentare KineDok

Platforma de distribuție alternativă de film documentar KineDok continuă pe tot parcusul lunii august, cu documentare în 12 orase din România. În cadrul proiectului, 12 documentare provocatoare din Europa Centrală și de Est sunt proiectate în peste 20 de locatii non-conventionale în fiecare din țările participante (Cehia, Croatia, Slovacia, Ungaria si România).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În România, KineDok a început deja din iulie, în galerii, în cluburi, în cafenele și mansarde locale, ca o formă colectivă de experimentare a filmului și ca o invitație la discuție cu cineaștii sau protagoniștii filmelor și cu experți din domeniu într-un mediu informal.

*

Programul pentru primele două săptămâni din august a fost deja detaliat aici. Către sfârșitul lunii, KineDok a pregătit doi invitați speciali, în Bucuresti si, respectiv, Oradea:

Marti, 25 august, regizoarea Laura Căpățână-Juller va participa la proiecția filmului său, aici… adică acolo, începând cu ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez din București.

Aici… adică acolo este un documentar despre copii și părinți, un documentar despre noi. Ani și Sanda sunt două fete din Maramureș care au crescut cu bunicii. Părinții lor lucrează în Spania, ca mulți alți români. Când au plecat, viitorul lor părea promițător: cu banii câștigați în Spania voiau să construiască o casă în care toată familia să trăiască fericită. După mai mult de 10 ani, lucrurile nu s-au desfășurat chiar așa cum plănuiseră, iar casa cea mare este departe de a fi terminată.

După absolvirea Facultății de Jurnalism în 2004 si obtinerea master-ului în Studii Media la Frankfurt/ Sofia, Laura Căpățână-Juller a lucrat pentru o serie de publicații și agenții media din Germania și Elveția și a lucrat la variate documentare ca asistent de regie. Printre altele, a realizat reportaje pe teme culturale si sociale pentru Televiziunea Română. Aici… adică acolo e primul său documentar de lungmetraj.

A doua jumătate a lunii august înseamnă și debutul proiecțiilor în Oradea, la Moszkva Cafe (str. Moscovei, nr. 8). Joi, 27 august, la proiectia Turneul de la Besence (ora 21:00), va veni chiar protagonistul filmului, primarul satului maghiar din titlu. Ignacz Jozsef a construit cu fonduri europene un teren de tenis într-o localitate care numără 126 de suflete și un șomaj de 98%. În deschiderea proiectului, în iulie, József a mai fost alături de noi, la București și Timișoara. Puteți urmări aici dezbaterea de la Bucuresti. Documentarul este regizat de Kristof Kovacs.

În Arad, la toate proiecțiile, este prezent regizorul Titus Muntean, ca moderator al discuțiilor cu publicul. Născut la 18 decembrie 1965, la Arad, Titus Muntean  a regizat scurtmetraje, seriale de televiziune că’ Lombarzilor 8′,’ În derivă’, a scris scenariile si a regizat doua filme de lung metraj’ Examen’ si’ Caravana Cinematografică’.

*

Între 17 și 30 august, în România vor avea loc 19 proiecții KineDok.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Program:

Piatra Neamț — Ceainăria TEAZ

18 august, 22:00, Normalizarea

25 august, 22:00, 1989

Arad — Fabrica Teba

21 august, 20:00, Sugar Blues

28 august, 20:00, aici… adică acolo

Brașov — Cinemateca Patria

21 august, 20:00, Sugar Blues

Brăila — The Music Pub

17 august, 20:30, Turneul de la Besence

24 august, 20:30, Fericiti până la adânci bătrâneți

31 august, 20:30, aici… adică acolo

București

18 august, 21,00, Fericiți până la adânci bătrâneți (J’ai Bistrot)

25 august, 19:30, aici… adică acolo (Cinema Elvire Popesco)

Cluj-Napoca — Casa TIFF

20 august, 20:00, Sugar Blues

Iași — Casa de Cultură ‘Mihai Ursachi’

20 august, 19:00, Recidiva

21 august, 19:00, Sânge

Oradea — Moszkva Cafe

20 august, 21:00, Sugar Blues

27 august, 21:00, Turneul de la Besence

Sfântu Gheorghe — Casa de Cultură Municipală

19 august, 21:00, Normalizarea

Târgu Mureș — J’ai Bistrot

18 august, 21:00, Sugar Blues

Timișoara — Ambasada

20 august, 20:00, Epuizați

27 august, 20:00, aici… adică acolo

 

sursa Agerpres

PUBLICITATE