Astra Asigurari a intrat in faliment. Ce se intampla cu asiguratii dar si cu pretul politelor RCA ?

Cea mai mare companie de asigurări, cu o cotă de piaţă de aproape 10%, Astra, a intrat în faliment.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astra are aproximativ 3 milioane de clienţi şi 5 milioane de poliţe.

Ar fi avut nevoie de o injecţie de capital de aproape 100 de milioane de euro, sumă din care până la începutul săptămânii reuşise să strângă vreo 30 de mii. Prin urmare singura soluţie în acest moment este falimentul, a decis de ASF.

În acest moment, Fondul de Garantare a Asiguraţilor este subordonat Autorităţii de Supaveghere Financiară şi funcţionează după un principiu simplu: atunci când o companie de asigurări intră în insolvenţă, cum este cazul Astra, Fondul de Garantare îi despăgubeşte pe clienţii care aşteaptă plata daunelor. Fondurile pentru despăgubiri vin din cotizaţiile asigurătorilor din piaţă.

Ceea ce înseamnă că în perioada următoare fondul o să se „golească”, după care va fi „umplut” cu cotizaţii de la companiile care rămân în piaţă. Numai că acestea nu-şi vor reduce marja de profit, mai ales că piaţa asigurărilor din România este una imatură, oamenii nu au cultul asigurărilor, prin urmare aceste costuri se vor regăsi în poliţele obligatorii. Care este cea mai vândută? – RCA-ul. A mai fost acea asigurare de locuinţă obligatorie dar care a cam dispărut din peisaj.

Creşterile de 10-15% obişnuite la fiecare început de an, pentru poliţele RCA, nu vor mai fi suficiente. La o maşină cu o motorizare de1,5l acum poliţa sare de 5 sute de lei. Este  foarte probabil ca în viitorul apropiat, începutul anului viitor, să sară bine de 700 de lei.

sursa stelianmuscalu.ro

PUBLICITATE