Actorul Ion Besoiu a încetat din viață la 85 de ani


Marele actor Ion Besoiu a încetat astăzi (18 ianuarie) din viață la vârsta de 85 de ani. Acesta a fost actor de film, radio, teatru și televiziune român. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu și a activat ca actor în multiple ocazii, fiind de-a lungul timpului și directorul teatrului „Lucia Sturza Bulandra” din București. – informează b1.ro

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

A debutat în 1957. În anii ’70 a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre”.

D.M.B.
sursa: wikipedia
PUBLICITATE