96 misiuni SMURD într-o săptămână pe raza județului Neamț


În săptămâna 23 – 29.05 a.c., echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ au executat 96 de misiuni pentru asistenţa medicală de urgenţă şi acordarea primului ajutor calificat, astfel:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  • 36 de intervenţii în cazul situaţiilor de urgenţă cauzate de afecţiuni medicale;
  • 32 de misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor ce prezentau traumatisme cauzate de căderi (majoritatea de la acelaşi nivel);
  • 11 misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor ce prezentau traumatisme în urma unor agresiuni;
  • 8 misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor ce prezentau traumatisme apărute în urma altor situaţii decât cele enumerate (traumatisme apărute de câteva zile, plăgi tăiate sau înţepate)
  • 9 misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor implicate în accidente rutiere (au fost asistate 11 persoane);
  • 6 solicitări pentru a interveni în cazul unor persoane care se aflau în stare de inconştienţă.
  • În dimineaţa zilei de 27.05, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat de faptul că un bărbat a căzut pe scări la ieşirea dintr-un magazin din localitatea Bârgăoani. La sosirea echipajului SMURD de Terapie Intensivă Mobilă, bărbatul în vârstă de 66 de ani era inconştient şi prezenta fractură de piramidă nazală. Echipajul a imobilizat bărbatul şi, înainte de a începe deplasarea către spital, aflat în ambulanţă, a intrat în stop cardio-respirator (nu respira şi nu avea puls). Echipajul a efectuat manevre de resuscitare cardio-pulmonară şi a  administrat  medicamente specifice şi, după 10 minute, a reuşit să repornească activitatea sistemelor respirator şi circulator. Bărbatul a fost predat cu semne vitale la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
  • În patru situaţii, echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă a efectuat manevre de resuscitare cardio-pulmonară, dar, din nefericire, persoanele au decedat – un bărbat de 49 de ani din Piatra Neamţ, în ziua de 26 mai, găsit inconştient în dormitor; un bătrân de 93 de ani din municipiul Piatra Neamţ, strada Mihai Viteazu, găsit spânzurat la miezul zilei de 25 mai; un bătrân de 76 de ani din comuna Dumbrava Roşie, găsit spânzurat în dimineaţa aceleiaşi zile şi  un bătrân de 77 de ani din comuna Pîngăraţi, în ziua de 23 mai, găsit inconştient în dormitor;
  • Luni, 23 mai, la ora 15:11, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ, prin apel la „112”, că un bărbat se află pe albia pârâului Iapa, în satul Luminiş, comuna Piatra Şoimului. În ciuda faptului că bărbatul, în vârstă de 49 de ani, a fost scos în scurt timp de pompieri la mal, medicul aflat la intervenţie a declarat decesul.
  • 5 misiuni de acordare a primului ajutor calificat unor persoane care au suferit intoxicaţii, în patru situaţii emanând halenă alcoolică. În cealaltă situaţie, anunţată la Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ luni, 23.05, la ora 19:20, echipajul SMURD a acordat primul ajutor şi a transportat la spital o femeie în vârstă de 27 de ani, care s-a intoxicat cu medicamente. Femeia a fost predată la spital în stare de conştienţă.

În afara situaţiilor menţionate, echipajele SMURD s-au mai deplasat la 2 evenimente, fără a interveni – persoana vizată a refuzat asistenţa medicală şi o alarmă falsă.

PUBLICITATE