5 incendii de vegetație, ieri, în Neamț. Au ars aproximativ 2 hectare

În cinci localități din județul Neamț pompierii au fost chemați să lichideze incendii de vegetație ce au cuprins aproximativ 2 hectare, focul deschis stând la baza acestora.

Ieri, 11 aprilie, pompierii au intervenit la incendii de vegetație în mai multe localități, afectând o suprafață semnificativă de teren.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La Valea Seaca, în comuna Bălțătești, au ars aproximativ 2000 de metri pătrați de vegetație uscată. În Leghin, comuna Pipirig, flăcările au cuprins 3000 de metri pătrați, iar în comuna Poienari, incendiul a devastat aproximativ un hectar. De asemenea, în Lutca, comuna Sagna, și în comuna Negrești, focul a afectat 150, respectiv 10.000 de metri pătrați de teren.

Cauza probabilă identificată de autorități pentru aceste incendii a fost utilizarea focului deschis în spații deschise, o practică des întâlnită dar periculoasă în perioadele secetoase.

„În data de 11.04.2024 forțe și mijloace de intervenție din cadrul ISU Neamț și SVSU au intervenit pentru localizarea și lichidarea unor incendii de vegetaţie uscată astfel:

– în satul Valea Seaca, comuna Bălțătești unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 2000 mp;
– în satul Leghin, comuna Pipirig unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 3000 mp;
– în comuna Poienari unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 1 ha;
– în satul Lutca, comuna Sagna unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 150 mp;
– în comuna Negrești unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 1 ha;

Focul deschis în spații deschise a fost cauza probabilă de producere a acestor incendii.” – a transmis ISU Neamț


Pompierii nemțeni recomandă cetățenilor să respecte următoarele reglementări:

  • să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, eliberat, prin grija primarului, de serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, cu excepția situațiilor când arderile se execută în cadrul gospodăriei cetăţeneşti;
  • să supravegheze permanent arderea;
  • să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc.);
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ!!

‼ Reamintim faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., punând în pericol viața oamenilor și provocând pagube materiale. De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Cetăţeni! Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!

PUBLICITATE